Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Γιορτή μανιταριού στο Σκλήθρο Αγιάς

11:00πμ Κυριακή πρωί. Η Θεοδώρα Κακάτσιου (μέλος των Οικολόγων Πράσινων και υποψήφια δημ. σύμβουλος στη Λάρισα με το συνδυασμό "Ενωτική Πρωτοβουλία") κι εγώ συναντιώμαστε για να πάρουμε το δρόμο για το Σκλήθρο. Ηλιόλουστη μέρα (αν και με παγωνιά), ιδανική για εκδρομές! Σε μια ώρα και κάτι και μετά από πάμπολλες στροφές φτάνουμε στο χώρο της γιορτής, στο χωριό. Η θέα από ψηλά μας αποζημιώνει.

Παρκάρουμε και περπατάμε μέχρι το χώρο της γιορτής. Οι μυρωδιές των μανιταριών που ήδη είχαν μαζέψει μανιταρόφιλοι απ' όλη τη χώρα γεμίζουν τον αέρα συνοδευμένες από την απαραίτητη(;!;) μυρωδιά κρέατος που ψήνεται (βλέπε σουβλάκια, λουκάνικα, κλπ). Κόσμος πολύς απ' όλες τις γειτονιές της χώρα. Η ατμόσφαιρα γιορτινή.

Άγρια μανιτάρια (μη-δηλητηριώδη) σε διάφορα σχέδια και χρωματισμούς απλωμένα σε πάγκους για να διαλέξεις ότι θες να πάρεις για το επόμενο γεύμα σου. Μανιταρόπιτες, μανιτάρια ψητά και μανιταρόσουπες έτοιμες σε μια γωνιά φτιαγμένες από τις γυναίκες του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σκληθρωτιών με πολύ μεράκι για να μοιραστούν στους παρευρισκόμενους μετά τη διάλεξη με θέμα τι άλλο... το μανιτάρι και τις ιδιότητές του.



Σε γενικές γραμμές, η οργάνωση από τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Σκληθριωτών σε συνεργασία με το σύλλογο «Φίλοι του Δάσους και της Μυκητοχλωρίδας (Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας)» με την υποστήριξη του δήμου Μελιβοίας και της ΤΕΔΚ ν. Λάρισας εξαιρετική. Τα μέλη των δύο αυτών συλλόγων καθώς και ο δήμαρχος Μελιβοίας μας μιλούν για την ανάγκη να γίνονται συχνότερα γιορτές που προωθούν την αγάπη για το δάσος και τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό. Οι δύο σύλλογοι κινούνται σε αυτή τη λογική και κάνουν φιλότιμες προσπάθειες ώστε τέτοιες δράσεις να γίνονται γνωστές παρακινώντας έτσι όλο και περισσότερους ανθρώπους να έρχονται σ’ επαφή με τη φύση.

Παίρνουμε το δρόμο του γυρισμού κατά τις 13.30 δυστυχώς πριν προλάβουμε να δοκιμάσουμε τις μοσχομυριστές πίτες και τη σούπα από μανιτάρια, με την νοερή υπόσχεση να τις γευτούμε την επόμενη φορά.

Δήμητρα Ανδρίτσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου